dilluns, 9 de març del 2009

Article 1




SIRA VÀZQUEZ
Hui dia, tothom coneix algun cas proper d'embaràs no desitjat. Sense anar més lluny, al nostre institut hi hagueren diversos casos d'estudiants que foren mares massa prompte. Tot això ho evitaríem si els mètodes anticonceptius es tingueren en compte abans de tindre relacions sexuals, ja que no és la falta d'informació la causa de tants embarassos i tants casos d'infermetats de transmissió sexual.

Els nombrosos mètodes es poden dividir atenent a diversos aspectes. En aquest cas els dividirem en masculins i femenins.
En primer lloc, apareix el PRESERVATIU com únic mètode masculí. És el mes usual ja que pot prevenir un embaràs o la transmissió d'alguna malaltia sexual. A més, és el més fàcil d'adquirir, d'utilitzar i el més barat. Consisteix en una funda de làtex que aïlla el semen de la vagina en el moment de la ejaculació.
Els mètodes femenins els podem subdividir en hormonals i de barrera. Hi existeixen cinc tipus d'hormonals: la píndola, el pedaç, les injeccions, els implants i l'anell.
La PÍNDOLA és molt eficaç sempre que es prenga correctament (tots els dies a l'hora prevista). Consisteix en una dosis d'hormones que espesseixen el moc cervical i d'aquesta manera, es frena l'entrada dels espermatozoides.
El PEDAÇ és una mena de tireta compost per una capa d'hormones (estrògens i gestàgens) que es van desprenent una vegada és apegat a la pell.Usant-lo correctament, la seua efectivitat per a previndre embarassos es d'un 99%.
Les INJECCIONS és un dels mètodes menys utilitzats a pesar de la seua efectivitat i el senzill mecanisme ja que només cal punxar-se una vegada al mes(mensual) o una vegada cada tres mesos (trimestral). Aquest mecanisme també desprén estrògens i gestàgens que fan més espés el moc vaginal.
Parlant dels IMPLANTS, hi existeixen dos tipus comercialitzats i sense estrògens. El primer tipus és una vareta de 4 centímetres de llarg que allibera 40 mil·ligrams (al dia) d'un gestàgen que interromp la ovulació i evita la implantació del òvul. El segon tipus consta de dues varetes que contenen 75 mil·ligrams d'un altre tipus de gestàgen que s'allibera gradualment durant el període d'ús. El funcionament és el mateix que l'altre implant però a més a més fa augmentar el moc cervical. La implantació d'ambdues consisteix a inserir amb un aplicador, la vareta per baix de la pell.
Com últim tipus de mètode hormonal hi ha l'ANELL. Es tracta d'un anell de plàstic flexible que s'introdueix dins de la vagina. Aquest anell allibera hormones que son absorbides per la mucosa vaginal de forma que aquesta es torna més espesa i impedeix el pas dels espermatozoides.

Paral·lelament als mètodes hormonals hi existeixen els de barrera. Els mètodes de barrera són: el diafragma, el preservatiu femení, els espermicides, l'esponja i el caputxó cervical.
El DIAFRAGMA es un caputxó de làtex que s'introdueix a la vagina de manera que protegeix el coll de l'úter i part de la paret vaginal. Habitualment s'utilitza amb un espermicida. Mentre que el diafragma impedeix l'entrada de l'esperma a l'úter, l'espermicida l'elimina.
El PRESERVATIU FEMENÍ és una funda de plàstic molt suau que cal inserir dins de la vagina de la dona. Aquest mètode es l'únic dels femenins que pot prevenir infermetats de transmissió sexual a banda de l'embaràs.
Els ESPERMICIDES són productes químics que inhibeixen el moviment dels espermatozoides o els maten. Estan compostos per dues substàncies, una activa i una inert. Es presenten en diversos formats però els més habituals son les cremes i els òvuls vaginals.
L'ESPONJA està impregnada en espermicida. És una barrera física entre l'esperma i el coll uterí i també una barrera química ja que allibera l'espermicida. Cal impregnar-la en aigua i introduir-la dins de la vagina. La seua efectivitat disminueix en dones que tenen fills.
Com últim mètode femení apareix el CAPUTXÓ CERVICALl. Es tracta d'un caputxó amb forma de tassa, fet de làtex, s'ha de cobrir amb espermicida i introduir-lo dins de la vagina mitja hora abans de la relació sexual.

A més d'aquestos mètodes, hi existeixen el DIU (dispositiu intrauterí que provoca canvis a l'endometri i no permeten rebre l'òvul) i la intervenció quirúrgica.

Amb tots aquestos mètodes,com son possibles els embarassos no desitjats?